facebook

Η γεύση στα μωρά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το βρεφικό φαγητό είναι τόσο απλοϊκό στη γεύση; Υπάρχει λόγος που το φαγητό των μωρών είναι για εμάς άνοστο. Τα μωρά έχουν περίπου 30.000 ανιχνευτές γεύσης στο στόμα τους! Αλλά μέχρι την ενηλικίωση διατηρείται μόνο το ένα τρίτο από αυτούς κυρίως με τη μορφή των γευστικών κάλυκων της γλώσσας. Συνεπώς, το φαγητό αποτελεί μια πολύ έντονη διαδικασία για τα μωρά. Σε αυτό συμβάλλει επίσης η θεωρία της «συναισθησίας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία στα μωρά οι αισθήσεις αλληλοσυνδέονται με αποτέλεσμα η κάθε αίσθηση, όπως π.χ. η γεύση, να είναι πολυδιάστατη και τα μωρά να τη βιώνουν πιο έντονα.

Επίσης, τα μωρά δείχνουν προτίμηση συνήθως στις γλυκές γεύσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερες θερμίδες σε αναλογία με το σωματικό τους βάρος και οι ανιχνευτές γεύσης λειτουργούν με αυτό το σκοπό. Έτσι, ενώ δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αλμυρές και ξινές γεύσεις, οι γλυκιές γεύσεις τους είναι ευχάριστες. Ο μεγάλος αριθμός ανιχνευτών γεύσης ενισχύει και την πικράδα σε ορισμένα φαγητά, ιδιαίτερα στα λαχανικά, με αποτέλεσμα τα μωρά αλλά και τα παιδιά να τα απορρίπτουν.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι να μην προσφέρετε στα μωρά σας φαγητά με πολύ έντονη γεύση, όπως πολλά μπαχαρικά ή έντονη οξύτητα, αλλά προτιμήστε πιο ήπιες γεύσεις και πιο γλυκές. Όσο μεγαλώνει το μωρό θα μπορείτε να εισάγετε περισσότερα φαγητά στη διατροφή του καθώς η εντονότητα της γεύσης και οι διατροφικές του συνήθειες σιγά σιγά θα μεταβληθούν.