facebook

Βασικοί κανόνες καθαριότητας όταν μαγειρεύουμε για το μωρό

Τώρα πώς ξεκινάμε να μαγειρεύουμε για το μωρό; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές νέες μανούλες όταν το μωράκι περνάει από το γάλα στις τροφές. Ειδικά η καθαριότητα είναι κάτι που συχνά σκεφτόμαστε τόσο, που καταλήγει να μας αγχώνει.

Γι’αυτό σας συγκεντρώσαμε τους πέντε βασικούς κανόνες καθαριότητας για να φτάσετε ως το … σερβίρισμα με το κεφάλι σας ήσυχο!

Κανόνας Νο 1

Πλύνετε τα χέρια σας. Ναι, είναι προφανές αλλά είναι και το πρώτο βήμα, οπότε δεν μπορεί να παραληφθεί!

Κανόνας Νο 2

Πλύνετε να υλικά σας, όπως λαχανικά και φρούτα. Κάποια από αυτά χρειάζονται πιο προσεκτικό πλύσιμο (π.χ. σπανάκι, παντζάρια, καρότα) γιατί έχουν περισσότερο χώμα πάνω τους.

Κανόνας Νο 3

Καθαρίστε τα σκεύη που χρησιμοποιείτε για την προετοιμασία του φαγητού του μωρού, τον πάγκο της κουζίνας και το καρεκλάκι του μωρού σας με ζεστό νερό και σαπούνι.

Κανόνας Νο 4

Μην αφήνετε πολλή ώρα το μαγειρεμένο φαγητό του μωρού σας εκτός ψυγείου. Αφού κρυώσει πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο ώστε να μην αναπτυχθούν μικρόβια.

Κανόνας Νο 5

Το φαγητό του μωρού μπορεί να έχει χαλάσει και να μην μυρίζει σαν χαλασμένο. Αν έχετε αμφιβολίες για το αν μπορείτε να το δώσετε στο μωρό σας ή όχι, τότε καλύτερα να φτιάξετε φρέσκο!

Όταν τα μωράκια μας είναι μικρά ακόμα ίσως γινόμαστε μανιώδεις με την καθαριότητα αλλά είναι απαραίτητο για αυτές τις ηλικίες που τα μικρά μας δεν έχουν αναπτύξει ακόμα πολλά αντισώματα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές και να είμαστε συνεχώς με το απολυμαντικό στο χέρι! Σίγουρα όσο μεγαλώνουν δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο αυστηρές. Οι κανόνες αυτοί είναι αρκετά απλοί, χωρίς να είναι υπερβολικοί και μπορούμε να τους έχουμε υπόψη μας για την προετοιμασία κάθε γεύματος.

*Το παρόν άρθρο δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την απαραίτητη ιατρική συμβουλή. Για θέματα βρεφικής διατροφής είναι απαραίτητο να ζητάτε πάντα τη γνώμη του παιδιάτρου σας.